::TAARUF::

Foto saya
Diputrakan di Kg Pendek,Kelantan. Latar belakang pengajian: Universiti Malaysia Terengganu (Sarjana Muda Kaunseling)- Universiti Pendidikan Sultan Idris (Dip. Ed. Bimbingan dan Kaunseling)- Sijil Kaunselor Berdaftar Perakuan Amalan KB;PA (Mal) dengan Lembaga Kaunselor Malaysia. Beliau pernah mendapat anugerah "Lawrence Walter Award" kerana menjadi pelatih terbaik di dalam program latihan yang dianjurkan oleh International Institute Of Learning Without Learning(IIOLWL) yang merupakan sebuah institut latihan pendidikan bertaraf antarabangsa. Beliau merupakan panel modul kemahiran belajar untuk Sekolah Berprestasi Tinggi Kementerian Pelajaran Malaysia dan ketua panel modul Personaliti bagi Sek Men Imtiaz negeri Terengganu.Beliau juga merupakan penceramah tetap Institut Latihan Islam Malaysia. Beliau aktif di dalam mengendalikan program dan kursus latihan pembangunan insan di jabatan kerajaan, syarikat swasta, universiti dan sekolah seluruh negara. Sekarang beliau merupakan kaunselor di Sek Men Imtiaz Besut,Terengganu Darul Iman(sekolah PMR terbaik negeri Terengganu,Sekolah Menengah Agama Terbaik Kebangsaan 2009,2011 dan Sekolah Berprestasi Tinggi Kementerian Pelajaran Malaysia)

06 September, 2012

TODAY IS A GREAT DAY!

Salam karismatik

Apa khabar saudara?Saya kira saudara semua luar biasa baiknya. Itulah hebatnya Malaysia. Kita punya warga yang luar biasa santunnya. Tetap berkata khabar baik walaupun harga barang naik melambung, kos sara hidup meningkat, kejadian rompak,samun ,rogol dan bunuh kian menggila. Orang Malaysia tetap menyatakan khabar baik. Apakah rahsianya orang Malaysia begitu santun ? Walaupun kajian menyatakan Malaysia mendapat tempat ke 33 daripada 34 negara yang dibuat kajian tentang tahap biadab penduduknya,namun realitinya saya kira rakyat kita amat penyabar orangnya.

Hari ini saya ingin berkongsi tip dengan saudara tentang bagaimana kita mahu merangsang kehidupan yang baik dan menyeronokkan setiap hari. Rahsianya cukup mudah. Sentiasa katakan kepada diri bahawa "TODAY IS A GREAT DAY". Hari ini adalah hari yang terhebat dalam hidup anda. rangsang fikiran anda dengan membayangkan keseronokan-keseronokan yang akan anda kecapi sepanjang hari esok sebelum anda melelapkan mata dan senyum dan ulang sekali lagi gambaran yang sama sambil berkata "TODAY IS A GREAT DAY! apabila anda bangun pada keesokan harinya.

Sentiasa merangsang fikiran anda dengan perkara-perkara yang positif dan cuba cari sesuatu yang apabila anda lakukan,anda akan memperolehi keseronokan. Contohnya anda sebagai seorang bos, anda mungkin boleh bayangkan yang anda sedang berucap dan semua orang memberi tumpuan pada anda. Bayangkan anak-anak buah anda mengucap tahniah kepada anda selepas berucap. Buat apa yang boleh menggembirakan anda dan ini akan mempengaruhi prestasi bekerja anda.

Jika anda seorang pelajar misalnya,bayangkan anda sedang belajar subjek yang anda minati, anda sedang belajar dengan guru yang anda gemari. Anda ditemani oleh rakan-rakan yang anda sukai. dan bila sampai di sekolah lakukan perkara yang boleh menyebabkan anda seronok dan bermotivasi. Pastikan apa yang anda lakukan itu adalah sesuatu yang tidak bercanggah dengan agama dan undang-undang sekolah.

apabila anda rangsang minda dengan perkara yang positif, InshaAllah anda akan lebih ceria,bertenaga dan semakin tenang melalui kehidupan yang mendatang.
Cubalah!

Wassalam

Tiada ulasan: